Wrocław - sprawozdanie z wycieczki klasy 3B

2008-04-30
Sprawozdanie z wycieczki klasy 3b
do Wrocławia
Dnia 29 kwietnia 2008r. 31 uczniów klasy 3B wyjechało wraz z dwoma opiekunami, panią Elżbietą Molendą oraz panią Benedyktą Krogulec, na całodniową wycieczkę autokarową do Wrocławia. W planie wycieczki było zwiedzanie oddziału Telewizji Polskiej, wrocławskiego rynku, Panoramy Racławickiej oraz zabytkowej dzielnicy Wrocławia – Ostrowa Tumskiego. Budynek TVP zwiedzaliśmy wraz z przewodnikiem, który pokazał nam jego najciekawsze pomieszczenia – studia telewizyjne, opowiedział o tajnikach przekazu telewizyjnego i "magii" dzięki której telewizja przyciąga widza. Osobiście mogliśmy przekonać się co kryje się za kulisami studia programu regionalnego "Fakty" oraz jak naprawdę wygląda studio teleturnieju prowadzonego przez Krzysztofa Tyńca – "Koło Fortuny". Ponadto dowiedzieliśmy się jak montowany jest materiał filmowy i jak wygląda emisja programu na żywo. Mogliśmy podziwiać także sprzęt używany do nagrywania programów, były to m.in. kamery oraz scenografia. Po opuszczeniu budynku TVP udaliśmy się na wrocławski rynek, gdzie sami mogliśmy zwiedzać interesujące nas zabytki. Rynek był również ciekawostką turystyczną ponieważ ma on kształt prostokąta i jest drugim po Krakowie największym placem Europy. Otaczającą go zabudowę stanowią zabytki różnych epok historycznych.
Po czasie wolnym spędzonym na rynku udaliśmy się do rotundy Panoramy Racławickiej - panoramicznego obrazu olejnego autorstwa kilku artystów-malarzy tworzących na przełomie XIX i XX wieku. Jej twórcą był m.in. Wojciech Kossak. Obraz ten przedstawia bitwę pod Racławicami z 1794 roku.
Po wysłuchaniu historii i obejrzeniu obrazu udaliśmy się pieszo na spacer do Ostrowa Tumskiego – najstarszej zabytkowej dzielnicy Wrocławia, znajdującej się na wyspie św. Jana i będącej niegdyś zupełnie osobną wyspą. Znajduje się tam wiele ciekawych obiektów sakralnych, które w większości są udostępnione zwiedzającym. Podczas spaceru można było zauważyć krasnale, które mają stać się wizytówką miasta Wrocław. Na zakończenie wycieczki wracając do autokaru przez deptak udało nam się spotkać Pawła Okońskiego - jednego z aktorów serialu "Pierwsza Miłość", który kręcony jest we Wrocławiu. Była to dodatkowa atrakcja wycieczki, a dzięki sprzyjającej pogodzie wycieczkę można zaliczyć do bardzo udanych.
Notatkę sporządzał
Mateusz Frania