Willa Caro - sprawozdanie z wycieczki klasy 3B

2007-09-28
Sprawozdanie z wyjścia klasy 3b
do Willi Caro
Dnia 28 września 2007, 24 uczniów klasy 3B wraz z wychowawcą panią Benedyktą Krogulec udało się na pieszą wycieczkę do Willi Caro. Willa ta jest to zabytkowa rezydencja mieszkalna przemysłowca Oskara Caro. Obiekt zlokalizowany jest przy ulicy Dolnych Wałów w centrum Gliwic.
Po przybyciu na miejsce i wynajęciu przewodnika rozpoczęliśmy zwiedzanie budynku. Przewodnik opowiedział krótką historię rezydencji, z której wynika że została wybudowa w stylu neorenesansowym w latach 1882-1885 na zamówienie jej właściciela. We wnętrz znajduje się wiele pomieszczeń w których wystrój wnętrz został niemal całkowicie zachowany, dzięki czemu obiekt jest unikatowy. Na parterze można było zobaczyć wystrój i wyposażenie holu, jadalni, dużego i małego salonu oraz buduaru i "Pokoju Pana Domu". Interesującą ciekawostką było też "Muzeum Pana Domu". Pierwsze piętro stanowi raczej pomieszczenia bardziej kameralne. Znajdują się tam sypialnia, buduar i salon rodzinny. Naszą uwagę przykuły również zgromadzone wewnątrz eksponaty oraz rzeźby znajdujące się w ogrodzie. Szczególnym zainteresowaniem wśród uczniów cieszyła się ustawiona na cokole przed budynkiem rzeźba lwa czuwającego.
Sam budynek tak jak i jego wystrój budzą ogromne wrażenie, a wszystko to dzięki generalnemu remontowi przeprowadzonemu w latach 1991-2001. Odrestaurowano bogate neorenesansowe, neobarokowe stropy, boazerie, parkiety, stolarkę drzwiową i okienną. Obecnie obiekt jest oddziałem Muzeum w Gliwicach. Ponadto we wnętrzu budynku na dobudowanym drugim piętrze, znajduje się stała wystawa muzealna prezentująca dziewiętnastowieczne wnętrza mieszkalne miejskich siedzib przemysłowców. Składa się ona z oryginalnych wystrojów oraz elementów wyposażenia mieszkań z XIX w.
Cała wycieczka trwała 4 godziny i mimo że trzeba było pokonać pewien dystans, uczniowie wrócili bardzo zadowoleni.

Notatkę sporządzał
Mateusz Frania